Deser "Włoskie zapomnienie" - PRZEPIS

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 460 g Kajmaku Bakalland o smaku Tiramisu
  • 4 jajka
  • 50 ml likieru Amaretto
  • 1 opakowanie rurek waflowych (czekoladowych lub w innym, ulubionym smaku)
  • ulubione owoce (mango, brzoskwinia, nektarynka)

Przygotowanie

Owoce kroimy w kostkę i zalewamy połową likieru. Przygotowujemy masę: żółtka mieszamy z Kajmakiem Tiramisu, dodajemy serek, a na koniec wlewamy resztę likieru. W drugiej misce ubijamy białka i stopniowo dodajemy je do masy serowej, delikatnie mieszając, aby masa pozostała sztywna.

Do pucharków wkładamy owoce i dodajemy przygotowaną masę. Zakrywamy je folią spożywczą i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy słodkimi rurkami.