Pieczone jabłka z żurawiną i migdałami - PRZEPIS
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 50 g żurawiny suszonej, np. Bakalland
- 50 g płatków migdałowych, np. Bakalland
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- Szczypta cynamonu
- 4 łyżki wody
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Z jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne, a potem natrzeć je od środka cynamonem. Żurawinę i płatki migdałów wymieszać z odrobiną wody i płynnym miodem. Tak powstały farsz wyłożyć do środka jabłek. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 160-180 stopni. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego!
Pieczona kaczka z jabłkami - PRZEPIS
Składniki:
- 1 kaczka (o wadze około 2 kg)
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki olej
- 1 i 1/2 jabłka ze skórką
- 2 - 3 łyżki soku malinowego lub konfitury malinowej
- sól i pieprz do smaku
Składniki na kluseczki do kaczki:
- 3 jajka
- 125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 250 ml mąki pszennej
- sól
Przygotowanie kaczki
Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki włożyć 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami. Otwór spiąć wykałaczkami i przepleść nicią kucharska.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Włożyć kaczkę do żaroodpornego garnka lub naczynia i wstawić do piekarnika. Piec przez 3 godziny.
Wyjąć kaczkę z piekarnika i podawać na ciepło, skropioną wytopionym tłuszczem. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć do podsmażania ziemniaków. Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.
Przygotowanie kluseczek
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 - 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki podawać lekko podsmażone na maśle i czosnku.
Przepis autorstwa Stanisława Bobowskiego, szefa kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blue
Tarta ze smażoną wątróbką drobiową - PRZEPIS
Składniki na 4 porcje:
- Świeże wątróbki drobiowe – 300 g
- Ciasto francuskie – 400 g
- Zielone jabłka – 4 szt
- Soczewica – 40 g
- Drobno pokrojone pomidory bez skórki – 40g
- Ocet sherry – 30 ml
- Ocet balsamiczny – 50 ml
- Cukier trzcinowy – 30 g
- Sos pieczeniowy – 30 ml
- Oliwa z oliwek – 30 ml
- Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem. Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie
ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.
Przygotowanie dressingu
Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet, sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.
Filet z kaczki podawany na racuszkach z jabłkami w sosie śliwkowym (dla 4 osób) - PRZEPIS
Składniki:
- 4 średnie filety z kaczki
- 200 ml oleju
- 2 g pieprzu
- 3 g soli
Składniki na racuchy z jabłkami:
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 150 ml oleju lub tłuszczu kokosowego
- 50 ml wody mineralnej gazowanej
- 3 jabłka
- cukier kryształ do smaku
Składniki na sos śliwkowy:
- 20 dkg śliwki kalifornijskiej
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 łyżka stołowa masła
- 10 g cukru,
- 100 ml bulionu
Przygotowanie fileta z kaczki z sosem śliwkowym
Filety z kaczki ze skórą nacinamy, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos śliwkowy, karmelizujemy cukier z masłem, dodajemy miód oraz śliwki. Jeżeli będzie zbyt gęsty podlewamy bulionem i dusimy.
Przygotowanie racuszków
Mąkę, jaja, cukier i wodę dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Przygotowane jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na delikatnie rozgrzanym tłuszczu.
Całość podajemy jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu.
Przepis pochodzi z książki „The culinary world of Vienna International Hotels & Resorts” (http://www.vi-hotels.com/en/startpage/vi-world/vi-cuisine/), w której można znaleźć przepisy szefów kuchni wszystkich hoteli Vienna International. Jego autorką jest Małgorzata Strzelecka, od 8 lat szefowa kuchni w krakowskim Chopin Kraków. Jej dewiza to "smacznie, zdrowo, domowo", dlatego potrawy w Chopin Hotel Kraków przygotowywane są bez dodatku „chemii” i „sztucznych ulepszaczy”.
Placek orzechowy z jabłkami - PRZEPIS (na 10 porcji)
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- sól
Składniki na nadzienie:
- 70 dag jabłek
- 5 dag masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek cukru
- sok z cytryny
- mielone goździki
- cynamon
Dodatki:
- szklanka kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki orzechów
Przygotowanie
Wymieszać mąkę z mielonymi orzechami i szczyptą soli. Posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć i chłodzić 30 min. Jabłka obrać, oczyścić, poszatkować, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i cukrem waniliowym. Smażyć na maśle, mieszając, aż będą miękkie. Odparować, doprawić cynamonem i goździkami. Formę na tartę o średnicy 20 cm wylepić ciastem. Przykryć ciasto pergaminem, obsypać grochem. Piec ok. 20 min (200 st.). Usunąć pergamin z grochem, ciasto ostudzić, wyjąć. Usmażone jabłka rozłożyć na spodzie placka. Kremówkę ubić z cukrem, przełożyć do szprycki i wycisnąć dekoracyjnie na wierzchu jabłek. Posypać orzechami.
Pstrąg pieczony z jabłkami i brzoskwiniami - PRZEPIS (na 4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z pstrąga
- 2 jabłka
- 2 brzoskwinie
- cytryna
- 4 plasterki mozzarelli
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Dodatki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ząbki czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem.
- Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować przygotowaną marynatą i odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Jabłka i brzoskwinie umyć, przekroić na połówki. Usunąć z brzoskwiń pestki, a z jabłek wykroić gniazda nasienne. Połówki owoców pokroić na cząstki.
- Cztery duże kawałki folii aluminiowej posmarować masłem. Na każdym filecie rybnym ułożyć na przemian cząstki jabłka i brzoskwini. Na wierzchu położyć po plasterku mozzarelli i posypać posiekanymi orzechami. Filety zawinąć w folię aluminiową tak, aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń (by roztapiający się ser nie przywarł do folii).
- Pakunki ułożyć na ruszcie grilla i piec około 20 minut.
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze