Sałatka z kaszy kuskus - PRZEPIS

Reklama

Składniki:

  • Kasza kuskus – 1 szklanka
  • Ogórek zielony – 1 szt.
  • Ser feta – 100g
  • Orzechy włoskie
  • Pietruszka – do ozdoby

Składniki dresingu:

  • Olej rzepakowy – Quicker
  • Cytryna
  • Sól i pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:

  • Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).
  • Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
  • Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
  • W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
  • Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
  • Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.

Smacznego!