Makaron uszka z glazurowanym łososiem oraz młodym porem i czosnkiem
Składniki:
- Makaron Lubella Uszka (1 opakowanie)
- Filet z łososia (600 g)
- Por (1 szt.)
- Czosnek (3 ząbki)
- Śmietanka 30 % (500 ml)
- Ostra musztarda (6 łyżek)
- Miód (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Siekany szczypiorek (3 łyżki)
- Sól, pieprz
- Cytryna (1 szt.)
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w talarki białą część pora. Wszystko dusimy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Smarujemy filet z łososia tą marynatą. Układamy go na blaszce i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem, a na wierzchu układamy, porwanego na kawałki za pomocą dwóch widelców, upieczonego łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny.
Autorem przepisu jest ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz współpracujący z marką Lubella.
Komentarze(0)
Pokaż: