- Do tego typu dania warto wybrać ser żółty odpowiedni do obróbki termicznej. Sprawdzi się Gouda MSM Mońki, która charakteryzuje się dobrą topliwością. Po podgrzaniu ser jest ciągnący i smakowity, a jego smak doskonale współgra z mięsem schabowym. Dla wielbicieli tradycyjnego kotleta schabowego taka wersja będzie ciekawym urozmaiceniem menu. Jako dodatek można zaserwować sos wiosenny, powstały na bazie serka topionego, okraszony świeżymi ziołami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Reklama

Roladki schabowe z Goudą MSM Mońki, szpinakiem i sosem wiosennym - PRZEPIS

Składniki:

  • schab bez kości (4 kotlety, każdy po 12 dag)
  • garść świeżego szpinaku
  • 8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sos wiosenny:

  • 100 g śmietankowego serka topionego MSM Mońki (4x25 g, mini-czteropak)
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut). Podawać z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.

Smacznego!