Pulpeciki z pomidorami i kminem rzymskim - PRZEPIS

Reklama

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 400 g pomidorów pelatti
  • 50 ml białego wina
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta ziaren kminu rzymskiego marki Kamis
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą. Dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformuj równe pulpeciki. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż kulki mięsne na brązowo ze wszystkich stron. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut razem z pulpetami. Podlej białym winem. Pomidory pelatti zmiksuj. Wymieszaj ze szklanką wody i wlej na patelnię. Dodaj do sosu szczyptę ziaren kminu rzymskiego i rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze kilkanaście minut do momentu aż sos trochę zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj z ryżem jaśminowym, ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną.