Kura to jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. W Polsce hoduje się około 40 milionów kur. Niestety większość z nich, mimo zmian dotyczących hodowli oraz oznaczeń, nadal trzymana jest w klatkach. Od 2012 r. zgodnie z przepisami Unii Europejskiej klatki, w których trzymane są kury muszą być większe, wyposażone w poidło, grzędę i drapaki. Produkcja jaj kurzych w Polsce w 2013 r. wyniosła ponad 10,0 mld sztuk, przy czym jaj spożywczych wyprodukowano 9,0 mld sztuk, a jaj wylęgowych 1,0 mld sztuk.

Najpopularniejszym w Polsce typem jaj są jajka pochodzące z chowu klatkowego (jaja oznaczone numerem 3), gdzie ptaki nie mają dostępu do wolnego wybiegu.

Jaja oznaczone numerem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, gdzie kury trzymane są wewnątrz budynku, w maksymalnej gęstości 25 ptaków na metr kwadratowy.

Numer 1 na skorupce jaja, oznacza, że kury mają stały dostęp w ciągu dnia do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością. Mają możliwość swobodnego poruszania się, grzędowania, kąpieli piaskowych oraz wykazywania innych naturalnych zachowań. Kury oprócz pokarmu, który zdobywają same mają dostęp do paszy, ziaren oraz zieleniny.

Jajka z numerem 0 natomiast, pochodzą z chowu ekologicznego, od kur trzymanych w warunkach naturalnych, ze swobodnym wyjściem na zewnątrz. Ich nośność nie jest stymulowana sztucznie, mają zróżnicowaną paszę posiadającą certyfikat ekologiczny, żywią się również tym, co znajdą na wybiegu.

Jajka od „szczęśliwych” kur są droższe, ale warto zapłacić taką cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia. Kupując jajka z numerem 0 i 1, popierasz wolny chów kur.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla Klubu Gaja, który jako pierwszy w Polsce (w 2005 r.) podjął zakrojoną na szeroką skalę akcję informacyjną dot. ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji prozwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.