Penne z migdałowym pesto - PRZEPIS

Reklama

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Penne
  • 15 g orzeszków pinii
  • 15 g migdałów
  • 30 g liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki stołowe utartego parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy, sól do smaku
  • do dekoracji: parmezan, pietruszka, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Bazylię i wstępnie rozdrobniony czosnek miksujemy przez chwilę w blenderze na niskich obrotach (pesto nie powinno mieć gładkiej konsystencji), a następnie dodajemy podprażone wcześniej na patelni orzeszki i migdały. Dokładamy ser i oliwę, mieszamy delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto. Danie podajemy posypane parmezanem, przystrajamy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.