Ważna jest nie tylko wiedza o wartości odżywczej produktów, lecz również o tym, w jaki sposób dana żywność została wyprodukowana.

Reklama
  • Sporządzenie tygodniowego menu pomaga w utrzymaniu właściwej diety i zapobiega marnowaniu pieniędzy.
  • Porównywanie cen. Supermarkety podają ceny w przeliczeniu na kilogram produktu. Trzeba sprawdzać i porywać, wybierając najkorzystniejsze. Sprawdzajmy też aktualne promocje.
  • Pamiętajmy jednak, że nie tylko cena powinna decydować o wyborze. Ważniejsze są jakość i bezpieczeństwo żywności.
  • Zanim kupimy produkt, sprawdźmy jego datę przydatności do spożycia.
  • Nie róbmy zakupów „z pustym żołądkiem”, gdyż wtedy będzie nas kusić, żeby kupić więcej niż potrzebujemy.
  • Unikajmy tłuszczu i kupujmy jak najchudsze mięso, a w potrawach zapiekanych zastępujmy mięso warzywami i roślinami strączkowymi.
  • Unikajmy też produktów typy fast food, gdyż zawierają dużo soli i tłuszczu.
  • Stawiajmy na produkty najbardziej bogate w wartości odżywcze – pieczywo i płatki z pełnego ziarna, zamiast słodyczy dostarczających pustych kalorii wybierzmy np. słodkie suszone morele lub zbożowe batony.
  • Zadbajmy o pełną spiżarnię. Przygotujmy zapasy podstawowych produktów, które mogą być długo przechowywane. Dzięki takim zapasom sporządzimy posiłek bez konieczności codziennego wychodzenia po zakupy. Starajmy się mieć w zapasie – mleko, owoce i warzywa w puszkach i konserwy, bakalie paczkowane – w tym suszone owoce, orzechy i ziarna, ryż, makarony, płatki śniadaniowe, mąkę, cukier, olej, kasze. 
  • Sprawdzajmy jakość naszych zakupów, kupujmy od sprawdzonych i zaufanych marek. Będziemy mieli gwarancję, że produkt jest przede wszystkim dobry i zjemy całą zawartość opakowania ze smakiem. Pozwoli to na niemarnowanie pożywienia przez „nietrafione zakupy”.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla marki Bakalland.