Faworki - PRZEPIS
SKŁADNIKI na faworki:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- 5 żółtek
- ok. 1,5 szklanki mąki
- cukier puder
- olej lub smalec (około 5 kotek) - do smażenia
Faworki - PRZYGOTOWANIE
Śmietanę z octem i proszkiem zamieszać, aż do lekkiego sfermentowania. Dodać mąkę i zagnieść masę. Następnie wybijać ok. 5 - 10 minut wałkiem, aż na cieście pojawią się pęcherzyki. Rozwałkować kawałki ciasta na cienkie plastry i wycinać paseczki szerokości ok. 2,5 cm i długości około 20 cm. Paseczki przeciąć wzdłuż po środku i przewinąć je. Rozgrzać oleju lub smalec na patelni i ułożyć faworki tak, aby nie dotykały dna. Smażyć aż do uzyskania złotego koloru - około 1 minuty. Gotowe faworki ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze