Proponujemy wspólną zabawę przy banalnie prostych babeczkach. Jednak mimo że są proste i łatwe do przygotowania, to nie one mają stanowić główną atrakcję. Przepis powinien być prosty, tak, aby dzieci mogły z naszą niewielką pomocą właściwie same go przygotować. Najważniejszą rolę powinny odbgrywać dodatki i jadalne ozdoby. Kupmy kolorowe foremki do babeczek, może dziecko może samo wybrać w sklepie wzór, który mu się najbardziej spodoba. Zaopatrzmy się w kolorowe polewy, posypki oraz w bakalie! Przygotujmy miseczki, w których możemy rozłożyć te wszystkie dodatki. Dzieci na pewno będą zachwycone kiedy zobaczą jak olbrzymi wybór różnej wielkości, koloru i kształtów orzechów i suszonych owoców jest przed nimi do wyboru.

Reklama

Często nie pozwalamy dzieciakom wielu rzeczy robić samodzielnie ponieważ chcemy uniknąć bałaganu. Jeśli chcemy jednak, aby czegoś się nauczyły, zapamiętały ten dzień wyjątkowo i przede wszystkim dobrze się, bawiły pozwólmy im raz na jakiś czas na mały chaos w kuchni. Jeśli mamy w kuchni stół, nakryjmy go łatwo ścieralną ceratą i usuńmy z niego wszystkie zbędne rzeczy. Przygotujmy mikser, miskę oraz potrzebne do babeczek składniki.

Chwilę, w której babeczki będą się piekły, wykorzystajmy na pogawędkę z dziećmi. Pokażmy im jak wiele może być odmian orzechów. Ułóżmy je od najmniejszego do największego. Zasłońmy oczy, pobawmy się w zgadywanie po smaku jaki to suszony owoc. Możliwości jest mnóstwo, a nasze dzieci zyskają cenną i ciekawą wiedzę.

Kiedy babeczki już się upieką - wystarczy im dosłownie 20 minut w piekarniku - i przestygną, możemy zacząć właściwą zabawę. Posmarujmy je polewami, zmieszajmy kolory, poprzyklejajmy do polew dodatki – orzeszki, posypki czy suszone owoce. Może stwórzmy "babeczkowy" portret całej rodziny? Rodzynki mogą posłużyć za oczka a pokrojone w cienkie plasterki suszone morele mogą przypominać płomienną fryzurę cioci? Nic nas nie ogranicza, pozwólmy dzieciom bawić się, poznawać i eksperymentować. Pamiętajmy, że kuchnię da się posprzątać, a brudne ręce umyć.

Dla wielu dzieci te spędzone z wami chwile będą czasem wtajemniczenia w pasje rodziców, wspólny czas zbliży was do siebie, zapisze się w pamięci jako piękne wspomnienie, a w głowach maluchów na pewno zostanie nieco wiedzy.

PRZEPIS na błyskawiczne babeczki

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki otrębów
  • 1 dojrzały banan
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, pokrojony w plasterki banan i ekstrakt z wanilii. Dalej ucierając po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20-25 minut. Do ozdoby przygotować – gotowe polewy, barwniki spożywcze, kolorowe posypki i wszelkie bakalie (np. Bakalland).