Tajemnica smaku wszystkich dań - w tym także ciast - tkwi w jakości składników, które wykorzystujemy do ich przygotowania. Nie oznacza to jednak, że nie możemy używać półproduktów. Planując świąteczne wypieki, z powodzeniem można ułatwić sobie pracę, wykorzystując np. gotową masę makową. Warto jednak zadbać o to, aby była ona dobrej jakości: przede wszystkim mak powinien być kilkukrotnie mielony! Smak powinien być efektem kompozycji bogactwo rodzynek, skórki pomarańczowej oraz dodatku miodu i aromatu migdałów. Nie powinna też zawiera konserwantów.
Strucla makowa - PRZEPIS
Składniki:
- 850 g masy makowej Bakalland
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 60 g masła
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 1 białko
Przygotowanie
Wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia. Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze