Andrzejki wczoraj i dziś

Tradycja kultywowania dnia, w którym wspominamy Andrzeja, znana jest w Polsce przynajmniej od XVI w. Pierwotnie wszelkie zabawy i gusła z nim związane praktykowane były jedynie przez panny w celu poznania chociażby imienia przyszłego wybranka. Do wszelkich wróżb podchodzono nader poważnie, dopiero z czasem stały się one elementem rozrywki. Dziś wróżą sobie wszyscy, niezależnie od stanu cywilnego i światopoglądu. Nawet tam, gdzie w gronie najbliższych brakuje samego solenizanta - Andrzeja. Niezmiennie, najchętniej podczas domowych imprez lejemy wosk, układamy do progu buty i wróżymy z kart. Wszystkie zabawy są bardzo dobrym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu ze znajomymi. Podczas spotkania oprócz muzyki należy zapewnić różnego rodzaju przekąski i smaczne dodatki. Odpowiednie na tę okazję wydaje się menu w wersji „Tex-Mex”, czyli fuzja kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.

„Niezły Meksyk” na stole

Nazwa "Tex-Mex" jest wynikiem połączenia słów "Texas" i "Mexico". Określa kuchnię północnego Meksyku zaadaptowaną w przygranicznym Teksasie (USA). W efekcie „Tex-Mex” to zamerykanizowana kuchnia meksykańska. Sam skrót nie ma rodowodu kulinarnego, „Tex-Mex” to nazwa popularnego połączenia kolejowego łączącego Teksas z Meksykiem.

Kuchnie świata i wszelkiego rodzaju potrawy oraz posiłki, które są z nich zaczerpnięte, są ostatnio bardzo popularne, także w domowym menu. Na andrzejkowej zabawie, która łączy tradycje ludowe z nowoczesnością również świetnie sprawdzą się przekąski i dania zaczerpnięte z kuchni świata, ale bazujące na regionalnych wyrobach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wszystkim polecam menu w wersji „Tex-Mex”, będące fuzją kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Charakterystyczne dla tej kuchni są zakąski i dania takie jak: Quesadilla, Chili con carne, Fajita, Tortilla, Kiełbasa z salsą czy Nachosy i Chorizo z ostrymi sosami bądź dipami. Wszystkie są łatwe w przygotowaniu, kolorowe, nieco ostre w smaku oraz niedrogie. Co więcej większość z nich je się rękami, dzięki czemu świetnie wpasują się w klimat domowego party – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Aby zaskoczyć gości i uraczyć ich przekąskami w wersji „Tex-Mex” Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka, poleca 3 przepisy w sam raz na domowe Andrzejki.

„Kiełbasa ostrołęcka” ZM Pekpol z salsą paprykową

Składniki:

  • „Kiełbasa ostrołęcka” ZM Pekpol (1 opakowanie),
  • Salsa paprykowa: 3 świeże papryki w różnych kolorach, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 ogórki konserwowe, 2 łyżki cebulki marynowanej, 100 ml wody, 100 ml keczupu pikantnego, 2 łyżki oleju, płatki chilli, sól, cukier

Przygotowanie

Na patelni podsmażyć kiełbasę aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.


Tortilla z liśćmi szpinaku i Schabem krotoszyńskim ZM Pekpol

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 100g Schabu krotoszyńskiego ZM Pekpol,
  • 100g młodego szpinaku,
  • 8 plastrów pomidora,
  • 1 żółta papryka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.


Szybkie Chili con carne

Składniki:

  • 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol,
  • puszka czerwonej fasoli - 250ml,
  • 2 cebule, 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Każdą parówkę przekrawamy na 4 części. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy fasolę wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, dodajemy pokrojone parówki, często mieszając, przez ok. 5 min. Przed podaniem na stół posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!