Tymczasem okazuje się, że por jest bogaty w sole mineralne: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarkę, zawiera także wiele cennych witamin, jak: C,A, E, B1, B2. To właśnie dzięki zawartej w nim witaminie C, por wzmacnia odporność organizmu. Nic dziwnego więc, że zupa z porów to jedno z najlepszych dań na zimowe mrozy.

Zupa porowa charakteryzuje się ciekawym, lekko ostrym smakiem. Jednym z jej charakterystycznych składników jest serek topiony. Warto wybrać produkt o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Serek topiony jest doskonałym zabielaczem i zagęszczaczem do tego typu posiłków. Dzięki niemu zupa będzie pożywana, jej konsystencja subtelnie kremowa, a smak intensywniejszy. Tak wzbogacona może stanowić nawet główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 pory
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki
  • gruby plaster szynki
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.  Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym.

Smacznego!