I chociaż biała czekolada nie wygląda wcale jak czekolada i nie zawiera masy kakaowej, to jednak powstaje z ziaren kakaowca i w pełni zasługuje na to miano. To właśnie masło kakaowe nadaje białej czekoladzie jej kremową konsystencję i niepowtarzalny smak, dlatego jego zawartość jest tak istotna. Słodkie owoce żurawiny w postaci zasuszonej świetnie nadają się do wykorzystania w kuchni na setki sposobów i mogą być wspaniałym uzupełnieniem deserów. Dodatek żurawiny sprawi, że intensywnie słodki smak białej czekolady zostanie nieco przełamany owocowym i nada naszym ciasteczkom niepowtarzalnego charakteru.

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną - PRZEPIS

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka esencji waniliowej;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (np. Bakalland);
  • 80 g białej czekolady;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiać do miski. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i esencję waniliową, a następnie zmiksować. Następnie dodać wcześniej wymieszaną mąkę z sodą i solą. Na koniec wsypać żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Całość połączyć w jednolite ciasto.

Włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, obsypanej mąką i wykrawać kształty np. owale lub serduszka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut (w zależności od grubości ciasteczek - gdy brzegi będą już zarumienione, ciasteczka należy wyciągnąć) w temperaturze 180 stopni, a potem ostudzić na kratce.