Dietetyczne posiłki często kojarzą nam się z wieloma wyrzeczeniami, nudnymi smakami i czasochłonnością w przygotowaniu. Sukces zdrowego posiłku tkwi w dobraniu odpowiednich składników, które są smaczne, świeże i pełne witamin. Przygotowanie takiego dania nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi przy kuchennym blacie. Wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą kilka prostych składników.

Jednym ze sprawdzonych pomysłów na szybki posiłek są wszelkiego rodzaju sałatki. Są proste w przygotowaniu, a na talerzu możemy połączyć ulubione warzywa i dodatki. Przygotowując taki posiłek, warto zamiast zwykłej zielonej sałaty wybrać np. rukolę, która jest bogactwem błonnika, wapnia, żelaza, witamin A, C i K. Te składniki wpływają na zwiększenie odporności naszego organizmu, zapobiegają anemii i osłabieniu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Na kolację lub lunch w pracy możemy przygotować lekką sałatkę z suszonymi pomidorami. 

Składniki:

  • opakowanie rukoli,
  • parmezan (w kawałku),
  • garść oliwek,
  • garść orzechów pinii,
  • opakowani suszonych chipsów pomidor z bazylią i oregano (np. Crispy Natural)

Przygotowanie

Wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Całość polej domowej roboty sosem vinegrette, który powstaje z wymieszania 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki musztardy dijon, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli, cukru i ziół. Posyp parmezanem startym na grubej tarce.

Sałatka idealnie pasuje do grillowanych mięs lub ryb, świetnie sprawdzi się także jako lekka przekąska w ciągu dnia. Zawiera produkty, które dodadzą nam energii na kilka godzin, skutecznie poprawią nasze samopoczucie i wzmocnią naszą odporność.