Ekspresowy sernik waniliowy – PRZEPIS

Składniki na spód:

225 g ciastek herbatników i 25 g orzechów włoskich (np. Bakalland) oraz 75 g masła.

Przygotowanie

Ciastka i orzechy dokładnie pokruszyć blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć paierem do pieczenia, a na dnie ułożyć masę ciastkowo-orzechową, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 450 g twarogu zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego i kilka kropel zapachu waniliowego
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 225 ml śmietany 30% lub 36%
  • Garść bakalii Bakalland – żurawiny, rodzynek, posiekanych moreli lub daktyli

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, nie ma potrzeby ubijania białek osobno. Wylać na schłodzony spód. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik był ścięty, szczególnie po środku. Sernik po upieczeniu zawsze lekko opada. Dlatego należy poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Można oczywiście polać go polewą czekoladową