Zapiekanka z dynią i serem żółtym - PRZEPIS
Składniki:
- brokuł
- bakłażan
- 30 - 40 g miąższu dyni
- 3 - 4 pomidory
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut, aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.
Smacznego!
Inne specjały z dyni? ZOBACZ przepis na zupę dyniową z makaronem >>>
Inne zapiekanki? ZOBACZ przepis na zapiekankę z grzybami >>>
Co dobrego ma w sobie dynia? CZYTAJ WIĘCEJ o jej wartościach odżywczych >>>
Komentarze