Jest lekkostrawna i bardzo pożywna, nie wywołuje alergii więc warto pamiętać o niej przygotowując jesienne potrawy. Zupa z dyni to chyba najbardziej popularny przepis na to warzywo. Jednak dynia nadaje się również wyśmienicie do innych potraw np. pierogów. Podajemy przepis na bardzo łatwe, a zarazem bardzo wykwintne danie. Posiekaną i ugotowaną dynię można także zamrozić i korzystać z jej walorów smakowych także zimą. Kiedy na dworze zapanuje już zimowa atmosfera, my nadal będziemy mogli delektować się jej smakiem, w postaci dyniowego ciasta lub aromatycznej zupy.

Pierogi z nadzieniem z dyni i sera pleśniowego z orzechami - PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli
  • Ciepła woda

Składniki na nadzienie

  • 700-800g dyni
  • Oliwa
  • 150g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2-3 łyżki bulki tartej
  • Sól, pieprz i papryka słodka
  • Garść orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich (np. Bakalland), podsmażonych na złoty kolor na 1 łyżce dobrej oliwy lub masła

Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody – na koniec zmiksować na gadką papkę. Dodać pokruszony ser pleśniowy, bułkę tarta, orzechy włoskie i doprawić do smaku. Ostudzić całkowicie. Mąkę wrzucić do sporej miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i wbić jajka. Zamieszać i wlewając po odrobinie wody, wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć na 15min. Porcje ciasta wałkować na cienki placek, wykrawać kółka i napełniać je gotowym nadzieniem, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Wrzucać partiami do gotującej się wody z dodatkiem oliwy i gotować około 2-3min od wypłynięcia. Podawać z orzeszkami piniowymi lub włoskimi podsmażonymi na oliwie, lub na maśle oraz listkiem bazylii lub kolendry.