Pieczony kalafior z orzechami laskowymi  - PRZEPIS

Składniki:

  • Średni kalafior, podzielony na różyczki
  • 5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • ⅓ szklanki nasion granata
  • 2 łyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • Sól, pieprz – wg uznania

Przygotowanie

Melasę lub miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!