Pieczony kalafior z orzechami laskowymi - PRZEPIS
Reklama
Składniki:
- Średni kalafior, podzielony na różyczki
- 5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)
- ⅓ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- ⅓ szklanki nasion granata
- 2 łyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Sól, pieprz – wg uznania
Przygotowanie
Melasę lub miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Komentarze