Warzywa dostępne jesienią

Wielu osobom wydaje się, że wraz z kończącym się latem, sałatki odchodzą w niepamięć i lepiej skupić się na czymś bardziej „pożywnym”. Tymczasem, jeśli temperatura sprzyja, nic nie stoi na przeszkodzie by korzystać z sezonowych, jesiennych warzyw. Bogactwo smaków, obfitość kolorów i przystępna cena, powinny przekonać każdego niedowiarka by zajrzeć do pobliskiego warzywniaka. W październiku warto szczególnie przyjrzeć się bakłażanom, brokułom, cukinii, kapuście, kalafiorowi i marchewce. Ich podgotowana, pieczona czy grillowana mieszanka będzie bombą witaminową, doda energii i poprawi humor nawet podczas jesiennej słoty. Jeśli wolisz warzywa w naturalnej formie, bez obróbki termicznej, do wyboru są sałaty (roszponka, rukola lub odmiana dębolistna), rzodkiewki, szpinak i cykoria. Zwolennicy słodkich smaków również znajdą coś dla siebie – jesienne gruszki, soczyste jabłka, kwaskowata pigwa i śliwki, tworzą szeroki wachlarz kulinarnych możliwości.

Sezonowe dodatki

Przygotowując sałatkę, nie zapominajmy o dodatkach. Jesienią warto skupić się na świeżych ziołach – rozmarynie, majeranku, tymianku, które swoim wyraźnym aromatem dodadzą charakteru najprostszym daniom. Innym świetnym sezonowym dodatkiem będą pestki (dyni, słonecznika) i orzechy (włoskie, laskowe, Pini) nadające sałatkom chrupkości i nieco wykwintności. Jeśli to sos jest tym „co tygryski lubią najbardziej” – przygotuj go sama. Podstawą jest tłuszcz będący nośnikiem smaku. Oliwa extra vigine i odrobina octu balsamicznego wystarczą by wyczarować prosty i smaczny dressing. By nie przesadzić z ilością tłuszczu, można wykorzystać wyposażoną w wygodny dozownik oliwę Olivari Mediterranean. Dzięki niemu łatwo odmierzyć proporcje sosu kontrolując jego kaloryczność, a oliwa nie rozlewa się. Miłośnicy kuchni świata mogą też wykorzystać sos sojowy zamiast soli (ma znacznie mniej sodu) lub wybierać w licznych odmianach pikantnych papryczek, które będą rozgrzewającym dodatkiem do klasycznej sałatki.

„Podrasuj” sałatkę

Jesteś mięsożercą? Podsmaż cienkie paski wołowiny, ugrilluj pierś kurczaka lub dodaj wędzone udko, dorzuć pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę – nie ma ograniczeń! Równie smakowitym uzupełnieniem sałatki będą sery – słonawy oscypek, grecka feta, pleśniowy lazur czy kremowy brie. To proste jak dziecięca wyliczanka – wybierasz, myjesz, kroisz, mieszasz i delektujesz się smakiem.

Sałatka brokułowa z bekonem i pekanami (4 porcje) - PRZEPIS

Składniki:

  • Kilogram brokułów
  • Ok. 4-5 plasterków cienko pokrojonego bekonu
  • ½ szklanki posiekanych, prażonych pekanów
  • ½ szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 4 posiekane szalotki
  • ½ szklanki śmietanki
  • 1 rozgnieciona główka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin Olivari
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz – wg. uznania

Przygotowanie

W osolonym wrzątku gotujemy różyczki brokułów (ok.10 min). Osobno na patelni podsmażamy plastry boczku aby się mocno przyrumieniły. Gdy brokuły przestygną dodajemy je do miski i kolejno dorzucamy posiekane pekany, żurawinę lub wiśnie, szalotkę i pokrojony boczek. W małej misce przygotowujemy dressing – ocet jabłkowy, musztardę, miód i oliwę łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu można podać sos czosnkowy, który uzyskamy dzięki połączeniu czosnku ze śmietanką i delikatnemu doprawieniu solą i pieprzem.

Smacznego!