Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty zmieniającej się aury. Przecież nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze czy ulubione przekąski. Przygotowując je, pamiętajmy, aby zawierały składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.

Gruszka i ser żółty – idealne na jesienną słotę

Świetnym pomysłem, który wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie jest deser łączący gruszki z serem żółtym. Podane razem dostarczą ciekawych doznań smakowych, a przede wszystkim niezbędnych jesienią składników mineralnych – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Gruszki zawierają witaminę C, miedź oraz potas i fosfor, które wpływają na poprawę odporności organizmu. Natomiast dobrej jakości sery dojrzewające posiadają witaminy z grupy B i D, a także mające działanie antydepresyjne chrom, magnez i tryptofan, biorący udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia – dodaje Ewa Polińska.

Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą - PRZEPIS

Składniki:

  • świeże, twarde gruszki
  • ser żółty Aldamer MSM Mońki
  • kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser można podać z czerwonym winem.