Podstawa to dobrze zaplanowane, proste ale jednocześnie niebanalne menu. Warto przygotować takie potrawy, które będą dobrze smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako przekąski podajmy pokrojone w paseczki warzywa (np. marchewkę, zielonego ogórka, selera naciowego) z dipem jogurtowym. Na stole możemy także postawić miseczki wypełnione świeżymi, sezonowymi owocami i bakaliami. Różne rodzaje orzechów i migdały doskonale sprawdzą się jako smaczna i zdrowa przekąska.

Aby zaskoczyć gości, podaj domowej roboty tortille z pastą z suszonych pomidorów. Przepis jest prosty, a przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu.

Składniki:

½ szklanki mąki pszenne

½ szklanki maki kukurydzianej

Szczypta soli

½ szklanki ciepłej wody

250 g białego, kremowego serka

Kilka suszonych pomidorów

Świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. W czasie smażenia placków przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym (np. Jan Niezbędny) i przewiązujemy kolorową rafią.

Pamiętajmy, że organizując garden party, przede wszystkim masz się dobrze bawić w gronie naszych przyjaciół. Dzięki prostym i szybkim w przygotowaniu przekąskom nie spędzisz całego wieczoru w kuchni i będziesz mogła rozkoszować się miłym towarzystwem.