Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym - PRZEPIS

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże mączne ziemniaki (po ok. 300 g)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 1 dojrzałe awokado (np. odmiana Hass)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g ziarnistego serka wiejskiego
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj ziemniaki i wytrzyj je do sucha. Natrzyj ziemniaki 1 łyżką oliwy oraz solą, a następnie poukładaj je na blasze. Piecz przez 1 ½ godziny na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg nie jest zalecany).

2. Na 15 minut przed końcem pieczenia przygotuj dip żurawinowy. W tym celu posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze środka przy pomocy łyżki. Pokrój miąższ awokado w kostkę o boku ½ cm i od razu wymieszaj go z sokiem z cytryny. Połącz awokado, żurawinę i 1 łyżkę oliwy z serkiem wiejskim. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, natnij je wzdłuż i lekko rozchyl połówki. Nałóż dip żurawinowy na ziemniaki i skrop je pozostałą oliwą.

Czas przygotowania: ok. 20 minut (plus czas pieczenia)

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 538 kcal / 2253 kJ

Białko: 14 g

Tłuszcze: 33 g

Węglowodany: 47 g