Knedle szpinakowo-żurawinowe - PRZEPIS

Składniki dla 4 osób:

  • 700 g młodego szpinaku
  • sól
  • 60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 300 g czerstwego białego chleba
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka (Klasa M)
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 120 g sera gorgonzoli
  • 12 listków szałwii

Przygotowanie

1. Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

2. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim połowę cebuli. Dolej mleko i całość podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokładnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pokrój gorgonzolę na 8 równych kawałków. Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.

4. Pozostałą cebulę zeszklij na 1 łyżce rozpuszczonego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś go pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny amerykańskiej i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.

Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas odpoczywania masy)

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 594 kcal / 2490 kJ
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcze: 31 g
  • Węglowodany: 57 g