Jeśli chcemy czuć się dobrze w czasie upałów, warto włączyć do naszej diety produkty poprawiające tempo metabolizmu i zwiększające nasz poziom energii. W tej roli najlepiej sprawdzą się świeże warzywa, najlepiej w formie surowej. Łatwo wprowadzisz je do swojego menu np. w postaci sałatki, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu.

Roszponka z żurawinowym sosem vinaigrette - PRZEPIS

Składniki dla 4 osób:

  • 160 g roszponki
  • 2 łyżki żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 2 łyżki kalifornijskich orzechów włoskich
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 kawałek sera koziego

Przygotowanie

1. Oczyść sałatę, umyj ją dokładnie i ostrożnie osusz w suszarce do sałaty. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską i orzechy włoskie. Orzechy włoskie upraż na patelni bez tłuszczu. Pokrój szalotkę w drobną kostkę.

2. Wymieszaj pokrojoną szalotkę z octem, 1 łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy.

3. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser kozi na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (termoobieg nie jest zalecany).

4. Skrop roszponkę żurawinowym sosem vinaigrette. Podawaj ją z zapiekanym serem kozim. Do tego doskonale pasuje bagietka.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 320 kcal / 1335 kJ
  • Białko: 6
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 19 g