Ciasto szpinakowe z sosem serowym - PRZEPIS
Składniki – ciasto:
- mąka pszenna 300 g,
- margaryna 100 g,
- drożdże 30g,
- jajka 1 szt.,
- żółtka jaj 2 szt.,
- śmietana kwaśna 1/3 szklanki,
- mleko 3 łyżki,
- sól i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz szpinakowy:
- szpinak mrożony 500 g,
- czosnek 3 ząbki,
- masło 2 łyżki,
- śmietana kwaśna 2 łyżki,
- sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z sosem serowy „Tarsmak”.
Smacznego!
Komentarze(1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze