Grillowany rybny burger cytrynowy - PRZEPIS

Składniki:

• 400 g filetu z dorsza
• 2 łyżki stołowe sosu sojowego KIKKOMAN
• 1 jajko
• 150 g mąki
• szczypta soli
• kilka kropel sosu TABASCO® Original
• otarta skórka z 2 cytryn
• 4 bułeczki
• kilka liści sałaty karbowanej
• 3-4 rzodkiewki
• 1 czerwona cebula
• garść posiekanego kopru
• biały serek np. bieluch
olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, sól, odrobinę TABASCO®, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Gdy już masa nam się połączyła pora na smażenie. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na patelni smażymy do uzyskania złocistego koloru. Kotlety możemy też dopiec przez kilka minut na grillu lub w piekarniku. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!