Truskawkowy deser - składniki:

- 10 truskawek

- Garść włoskich orzechów (np. Bakalland)

- Garść rodzynek

- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

- Płatki migdałów (do dekoracji).

Przygotowanie:

Truskawki myjemy w letniej wodzie i szypułkujemy. Kroimy je na pół (lub na ćwiartki, jeśli owoce są duże). Wsypujemy do szklanego pucharka, tak aby czerwone owoce stworzyły pierwszą warstwę naszego deseru. Następnie truskawki posypujemy rodzynkami i pokruszonymi wcześniej orzechami włoskimi. Dodajemy drugą warstwę czyli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Czynności powtarzamy. Na jogurt kładziemy pokrojone truskawki, posypujemy bakaliami i ponownie dodajemy jogurt. Na sam wierzch deseru dodajemy kilka truskawek, posypujemy je płatkami migdałowymi i gotowe!

Taki deser nie tylko będzie doskonałym orzeźwieniem i przysmakiem w słoneczne, czerwcowe popołudnie, ale także dostarczy naszemu organizmowi pokaźną dawkę cennych witamin i składników odżywczych. Truskawki zawierają m.in. bardzo dużo witaminy C, fosfor i żelazo, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Orzechy włoskie to z kolei bogactwo witaminy E i magnezu, które m.in. zmniejszają uczucie zmęczenia i stresu. Pamiętajmy, że regularnie dostarczając naszemu organizmowi odpowiednich wartości odżywczych, sprzyjamy nie tylko naszemu zdrowiu i budowaniu świetnej formy, ale także poprawiamy nasze samopoczucie. Sezon truskawkowy potrwa jeszcze przez kilka tygodni dlatego korzystajmy z niego najlepiej jak się da.