Na polskim rynku jest już dostępny olej z awokado marki Greencado, produkowany z odmian owocu takich jak: Haas, Fuerte, Reed i Hayes, uprawianych w Zatoce Obfitości na Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Znajdująca się w butelce substancja nazywana jest w Nowej Zelandii zielonym złotem.

Reklama

Tłoczony na zimno i nierafinerowany olej z awokado zachowuje bowiem zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej kwasów omega-9, redukujących poziom złego cholesterolu, niż popularna oliwa z oliwek, a także lecytynę i beta-sitosterol, które również regulują gospodarkę tłuszczową w organizmie, wspomagają pracę mózgu, wątroby i układu krążenia.

- Oprócz tego, że olej z awokado ma rewelacyjne właściwości zdrowotne, jest bardzo przydatny w kuchni. Dla mnie, jako kucharza, bardzo ważne jest to to, że ma on niesamowicie jedwabistą, miękką strukturę i pokrywa wszelkie potrawy bardzo cienką, delikatną warstwą tłuszczu. Oleju używa się zatem mniej i nie pozostawia on ciężkiego, tłustego posmaku - powiedziała Ilona Zdziech, autorka książki "Kuchnia Nowej Zelandii".

Olej z awokado charakteryzuje delikatny orzechowy smak, piękny zielony kolor i unikalna tekstura, ale jego głównym atutem jest jego wszechstronność. Doskonale sprawdza się jako baza do sosów, dipów i marynat, jako składnik pesto lub dodatek do makaronów, pierogów i gotowanych na parze warzyw. Nie tylko urozmaica wygląd potraw, ale ułatwia też ich przyswajalność.

- Olej z awokado ma najwyższą temperaturę dymienia, 255 stopni Celsjusza, ze wszystkich olejów świata, więc nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Tak naprawdę zastosowanie tego oleju nie zna granic. Znam też ludzi, którzy piją olej z awokado urzeczeni jego smakiem, delikatnością i właściwościami zdrowotnymi - zachwala Ilona Zdziech.

Olej z awokado ma także swoje aromatyzowane odmiany. Produkuje się go z dodatkiem czosnku, chilli, limonki lub nowozelandzkiej rośliny horopito. Ponadto, podobnie jak olej arganowy poprawia kondycję skóry, dlatego wykorzystywany jest w kosmetologii i podczas masaży.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!