Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata, którą się dodaje do dania w trakcie pieczenia, błyszczy się i mieni ze względu na zawartość cukru. Przyrządzone w ten sposób potrawy nie tylko wyglądają szalenie smakowicie, ale zyskują też głęboki aromat, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Marynata to „must have” wszystkich zapracowanych i szukających oszczędności nie tylko w portfelu.

Pieczone skrzydełka z marynatą Teriyaki

Składniki:

• 1 kg udek kurczaka

• marynata teriyaki Kikkoman

• pieprz

• oliwa

Przygotowanie

Umyj udka w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym. Polej obficie marynatą Teriyaki Kikkoman i przypraw pieprzem do smaku. Odstaw na pół godziny. Ułóż wcześniej marynowane udka w żaroodpornym naczyniu i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż udka zbrązowieją i uzyskają chrupiącą skórkę. 

Smacznego!

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!