Składniki

• 4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)

• 500g średnich pieczarek

• 2-3 dojrzałe pomidory

• 2-3 łyżki masła

• 1 średnia cebula

• Sos sojowy Kikkoman

• TABASCO®

• Pęczek włoszczyzny

• Ziele angielskie

• Kilka gałązek natki pietruszki i kopru

• Liść laurowy

• Cukier trzcinowy

• Sól, czarny pieprz

• Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzucić do niego żeberka i gotować je do miękkości. Kiedy się ugotują, wyjąć i delikatnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć żeberka, aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalać je syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, TABASCO® i odrobiny bulionu. Dusić kilka minut aż sos trochę odparuje. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Skarmelizować je na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekaną natką i koprem. Podawać razem z żeberkami.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!