Składniki:
• 1kg kapusty kiszonej
• 300g wędzonych żeberek
• 100g wędzonego boczku
• ½ papryczki chili
• 1 średnia cebula
• 2 średnie marchewki
• 2-3 ziemniaki
• 2-3 łyżki masła
• 1-2 łyżki miodu
• 1 lub 1,5 litra bulionu
• Kminek
• Kmin rzymski
• Sos sojowy Kikkoman
• Olej sezamowy
• Czarny pieprz
• Natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.
>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!
Komentarze(2)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze