Składniki:

• 1kg kapusty kiszonej

• 300g wędzonych żeberek

• 100g wędzonego boczku

• ½ papryczki chili

• 1 średnia cebula

• 2 średnie marchewki

• 2-3 ziemniaki

• 2-3 łyżki masła

• 1-2 łyżki miodu

• 1 lub 1,5 litra bulionu

• Kminek

• Kmin rzymski

• Sos sojowy Kikkoman

• Olej sezamowy

• Czarny pieprz

• Natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!