Składniki

• 350 ml soku pomidorowego z pikantną papryką Pudliszki

• 500 ml śmietany tortowej

• 4 bardzo duże jajka lub 5 mniejszych

• 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie

1. Żółtka jajek ubij z cukrem.

2. W garnku mocno podgrzej śmietanę z sokiem pomidorowym.

3. Ciągle ubijając jajka, malutkim strumieniem wlej gorącą mieszaninę śmietany i soku. Chwilę ubijaj. Przelej do garnuszka i wstaw na mały gaz. Ciągle mieszając, doprowadź do lekkiego zgęstnienia mieszaniny. Po przejechaniu placem po zanurzonej drewnianej łyżce powinna zostać smuga.

4. Masę przełóż do pojemnika lub do maszyny kręcącej lody. Jeśli takiej nie masz, wstaw lody do zamrażalnika w garnku lub pudełku, po 30 minutach wyjmij i przemieszaj. Wstaw ponownie. W ciągu następnych 3 -5 godzin mieszaj jeszcze 4-krotnie. Lody można podać w wafelkach lub pucharkach.

Smacznego!