Najważniejsze to wybrać ładny kawałek mięsa, najlepiej ok. 1,5 kg, przygotować miód i przyprawy do marynowania oraz zaopatrzyć się w rękaw do pieczenia (np. Jan Niezbędny). Tak przygotowani przystępujemy do przygotowywania marynaty i pieczenia mięsa.

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

4-5 łyżek miodu

1 łyżka musztardy

2 duże ząbki czosnku

majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)

4-5 łyżek oleju/oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól i pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)

łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.

Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.

Smacznego!