Składniki:

Reklama

• 500g mąki

• 250g masła

• 200g cukru

• 4 jajka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody

• 1/2 łyżeczki soli

• 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

• 1/4 szklanki mleka

Reklama

• 50ml rumu

• 100g rodzynek

• 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

• 200g dowolnych bakalii

• cukier puder

• Foremki „Keks” Paclan

Przygotowanie

Na początku zajmujemy się bakaliami, które drobno kroimy oraz mieszamy z łyżką mąki. Następnie ucieramy masło z cukrem, do których, stale miksując masę, dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy aromat oraz 1/3 mąki, wcześniej przesianej oraz zmieszanej z sola i sodą. Później dodajemy kolejno: mleko, 1/3 mąki, rum i na koniec ostatnią cześć mąki. Na końcu dodajemy bakalie. Całość przelewamy do foremki „Keks: Paclan i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.