Składniki:

•    500g mąki

•    250g masła

•    200g cukru

•    4 jajka

•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

•    1 łyżeczka sody

•    1/2 łyżeczki soli

•    3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

•    1/4 szklanki mleka

•    50ml rumu

•    100g rodzynek

•    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

•    200g dowolnych bakalii

•    cukier puder

•    Foremki „Keks” Paclan

Przygotowanie

Na początku zajmujemy się bakaliami, które drobno kroimy oraz mieszamy z łyżką mąki. Następnie ucieramy masło z cukrem, do których, stale miksując masę,  dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy aromat oraz 1/3 mąki, wcześniej przesianej oraz zmieszanej z sola i sodą. Później dodajemy kolejno: mleko, 1/3 mąki, rum i na koniec ostatnią cześć mąki. Na końcu dodajemy bakalie. Całość przelewamy do foremki „Keks: Paclan i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.