Ludzie, którzy jedzą duże ilości ryb, są mniej narażeni na nowotwory jelita grubego i odbytnicy – udowodnili naukowcy. Badacze doszli do takich wniosków na podstawie 41 wcześniej przeprowadzanych badań. Okazuje się, że bogata w ryby dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na wspomniane rodzaje nowotworów o 12 procent, a w przypadku traktowanego oddzielnie raka jelita grubego ryzyko wystąpienia choroby jest mniejsze aż o 21 procent - donosi serwis health24.com.

Reklama

Zdrowie w rybie, nie w kapsułce

Nie jest pewne, czy tak pozytywne efekty rybnej diety są zasługą wyłącznie zdrowotnych właściwości ryb czy może osoby preferujące zdrowa rybną dietę generalnie charakteryzują się generalnie zdrowszym stylem życia. Podejrzewa się jednak, że antyrakowe właściwości posiadają występujące w rybach kwasy omega-3. Bogaty w nie jest między innymi łosoś i sardynki. Jeśli jednak liczymy, że przegonimy precz raka za pomocą kapsułek z kwasami omega-3, możemy się przeliczyć. Jak bowiem podkreśla dr Michael Gochfeld z uniwersytetu w New Jersey, nie jest pewne, czy suplementy diety zawierające tę substancję również mają antynowotworowe właściwości.

>>> Czytaj także: Jak jeść smacznie i pozostać szczupłym? Radzą słynni szefowie kuchni