Pierś z kurczaka z plackami ziemniaczanymi

Składniki:
Piersi z kurczaka ze skórą i skrzydełkiem – 4 szt
Duże ziemniaki – 4 szt
Pokrojona szalotka – 100 g
Posiakany szczypiorek – 80 g
Jajka – 2 szt
Mąka – 20 g
Masło – 30 g
Pomidorki koktajlowe – 20 g
Małe pory (baby leak) – 12 szt
Dzikie pieczarki (najlepiej Trumpet, Chanterells, Oyster) lub boczniaki – 500 g
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki. Utrzyj je na tarce, odciśnij nadmiar wody. Dodaj mąkę, jajka, szalotkę, szczypiorek i sól do smaku. Wymieszaj.
Obierz pory i zblanszuj w gorącej wodzie przez 3 minuty. Następnie przełóż do zimnej wody.
Oczyść pieczarki pędzlem i delikatnie umyj w wodzie.
Obsmaż kurczaka na złocisty kolor z każdej strony. Włóż go do piekarnika rozgrzanego do 180C na 13 minut.
Usmaż placki ziemniaczane z przygotowanej masy.
Podsmaż pieczarki na rozgrzanym maśle, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj szczypiorek i pomidorki koktajlowe.
Podsmaż pory na maśle, dodaj sól do smaku.

Placki ziemniaczane podawaj z kurczakiem oraz pieczarkami zmieszanymi z warzywami.

Za przepis dziękujemy Stanisławowi Bobowskiemu, szefowi kuchni restauracji Milk&Co z krakowskiego hotelu Radisson Blu

>>> Smakowita książka Pierwszej Damy. Anna Komorowska pisze o dziczyźnie