Prażona kukurydza została „zrehabilitowana” przez amerykańskich naukowców . Dlaczego? Bo jest bogatym źródłem antyutleniaczy, które zapewniają młodość i urodę. Bardzo bogatym – niemal dwukrotnie większym niż słynne z właściwości antyoksydacyjnych warzywa i owoce

Popcorn - z czym to się je?
Antyutleniacze, zwane inaczej antyoksydantami, to substancje zwalczające tzw. wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. Tym sposobem antyoksydanty są swoistym eliksirem młodości i urody. Jak się okazuje, bogatym źródłem tego eliksiru jest niepozorny i niedoceniany dotąd popcorn. Porcja popcornu zawiera znacznie więcej antyutleniaczy niż porcja świeżych owoców lub warzyw – ogłosili naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii, o czym donosi serwis huffingtonpost.co.uk. Prażona kukurydza składa się bowiem tylko w 4 procentach z wody, która w warzywach stanowi aż 90 proc. W efekcie porcja owoców bądź warzyw to źródło 160 mg. antyutleniaczy, a porcja popcornu – aż 300 mg antyoksydantów – to niemal dwukrotnie więcej!

Wszystkie zalety popcornu...
Na bogatej zawartości przeciwutleniaczy lista zalet popcornu się nie kończy. Prażona kukurydza zaspokaja bowiem również większość, bo około 70 proc. dziennego zapotrzebowania na spożywanie produktów pełnoziarnistych. Jak zaznacza jeden z naukowców z Pensylwanii, Jo Vinson, przeciętny człowiek zaspokaja zaledwie połowę zapotrzebowania na pełne ziarna a pogryzany od czasu do czasu popcorn mógłby z powodzeniem wypełnić tę lukę.

… i wady też…
Także idźcie i jedzcie popcorn wszyscy! Ale ostrożnie. Niskokaloryczność popcornu nie dotyczy jego przygotowywanej w kuchence mikrofalowej wersji. Popcorn z „mikrofali” jest bowiem dwukrotnie bardziej kaloryczny niż jego, tradycyjnie przygotowywany, kuzyn. Opisane wyżej cudowne właściwości popcornu nie oznaczają, że warto zastąpić nim w diecie owoce i warzywa. Te ostatnie zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów, których prażona kukurydza jest pozbawiona.

>>> Czytaj także: Jej wysokość roszponka – warzywo prosto z bajki