Podejmując decyzję o odchudzaniu, pewnie niejeden raz zastanawiałaś się, co trzeba zrobić, żeby nie musieć rezygnować z ulubionych dań. To proste: wystarczy obniżyć wartość kaloryczną pysznych potraw. Podpowiadamy, jak to zrobić.

1. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez majonezu, zastąp go wersją light lub mieszaj w proporcji 1:1 z niskokalorycznym jogurtem naturalnym. 

2. Ciężkie sosy sałatkowe zastępuj jogurtem naturalnym lub lekkim sosem winegret.

3. Zrezygnuj z sera dodawanego do wielu sałatek, a bardziej kaloryczne mięso wieprzowe zastąp drobiowym.

4. Odchudź zupę - gotuj ją na chudym wywarze mięsnym lub w ogóle z niego zrezygnuj, a jeśli jednak przygotujesz zupę na mięsie, schłodź ją w lodówce, a następnie zbierz tłuszcz z wierzchu. Do zabielania zupy używaj chudej śmietany.

5. Pełnotłuste mleko zastąp mlekiem odtłuszczonym.

6. Zrezygnuj ze smażonych jajek na rzecz jaj w koszulkach - będą równie smaczne, a o wiele mniej kaloryczne.

7. W kawiarni zamiast latte na tłustym mleku wybierz ten pyszny napój w wersji light.

8. Jeśli trudno rozstać Ci się z puszką coli, pomyśl, że ma ona tyle cukru co 1/3 tabliczki czekolady. Może to zniechęci Cię do sięgnięcia po ten napój.

9. Zrezygnuj ze smażenia w głębokim tłuszczu. Zaprzyjaźnij się z grillem i patelnią teflonową. I pamiętaj: smaruj tłuszczem porcję, którą będziesz smażyć, a nie patelnię.

10. Poznaj zalety gotowania na parze. Przygotowywane w nim dania mogą być nawet 4 razy mniej kaloryczne niż te smażone.

11. Zapomnij o tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej. Mięso obtaczaj np. w mielonym siemieniu lnianym lub mące kukurydzianej.

12. Niech Twoja kuchnia będzie pełna przypraw. Każde - nawet mniej kaloryczne - danie, które pięknie pachnie, dostarcza naszemu podniebieniu niezastąpionej przyjemności.

13. Przekąski takie jak chipsy zastąp np. ciastkami owsianymi, a zamiast solonych orzeszków ziemnych zjedz kilka migdałów i 3-4 śliwki suszone.

Powodzenia!