Od tego, jak rozmieścimy żywność przechowaną w lodowce, zależy nie tylko wizualny efekt wnętrza urządzenia, ale także to, jak długo produkty zachowają świeżość.

Szuflady - tu panuje temperatura około 10 stopni C i dlatego jest najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Chłód hamuje rozwój pleśni, ale rośliny, które szybko więdną, warto dodatkowo owinąć wilgotnym ręcznikiem - dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Drzwi - idealne miejsce dla napojów i przetworów. To tutaj powinny stać dżemy, masło, musztarda czy majonez. Mimo że właśnie na drzwiach lodówki znajdują się najczęściej specjalne przegródki na jajka, lepiej ich tutaj nie trzymać.

Dolne półki - w tym najchłodniejszym miejscu lodówki przechowuj surowe produkty, które najłatwiej się psują. To tutaj należy kłaść mięso, owoce morza i ryby. Warto przy tym pamiętać, że w surowym mięsie znajdują się niebezpieczne dla przewodu pokarmowego bakterie - aby uniknąć ich "wędrowania" po lodówce, surowiznę należy pakować w szczelne worki foliowe, które przy okazji zabezpieczą lodówkę przed wypływającym z mięsa sokiem. 

Środkowe półki - panująca tu temperatura około 5 stopni C jest idealna do przechowywania jogurtów, mleka, jajek, serów i kiszonek. Jest to również najlepsze miejsce na jajka - pamiętaj, aby przechowywać je w opakowaniach - na skorupkach mogą się znajdować bakterie salmonelli.

Górne półki - to tutaj powinna leżeć wędlina i resztki z posiłków. Pokrojoną wędlinę lepiej przechowywać w papierze niż w folii. Warto przy tym pamiętać, że wędlina w kawałku może być przechowywana dłużej - nawet do tygodnia. Plasterki mięsnych smakołyków nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż 3-4 dni. Najdłużej, bo nawet do miesiąca, możemy trzymać w lodówce podsuszaną kiełbasę. Zupy i kotlety "przeżywają: co najwyżej 3 dni.

Najwyższa półka - to miejsce dla łakoci, szczególnie tych z bitą śmietaną i kremami i galaretką.

Zamrażalnik - powinno tu być około -18 stopni C.  W takiej temperaturze można przechowywać mrożonki. Jedzenie, które chcemy tu trzymać, warto pakować w specjalne torebki do zamrażania. Pozwoli to uniknąć zlepiania się porcji.

>>> CZYTAJ TAKŻE: Szukasz dobrych pomidorów? Powąchaj szypułkę!