Dobrze przyrządzony szpinak jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy: zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, a także kas foliowy, sód, potas, magnez, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, oraz wiele witamin z grupy B, witamin E i K i witaminę C. Jego spożywanie zaleca się więc cierpiącym na anemię, odchudzającym się oraz wegetarianom. Również osoby z nadwagą i podwyższonym cholesterolem powinny włączyć szpinak na stałe do swojej diety.

Naukowcy uważają, że zawarte w szpinaku przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i pozwalają dłużej zachować zdrowy i młody wygląd skóry. Warzywo korzystnie wpływa także na stan wzroku, chroni przez zachorowalnością na nowotwory i problemami z trzustką, a w dodatku reguluje procesy trawienne. Warto przy tym dodać, że szpinak jest bardzo niskokaloryczny. Z powodzeniem mogą go więc jeść osoby dbające o linię. Specjaliści twierdzą, że szpinak pomaga także walczyć z chorobami takimi jak liszaje, opryszczka i łuszczyca.

Niewątpliwe zalety szpinaku nie sprawiają jednak, że wszyscy mogą go spożywać bez ograniczeń. Osoby starsze, dla których duża dawka żelaza mogłaby być niekorzystna oraz chorzy na nerki, artretyzm i reumatyzm nie powinni przesadzać z jedzeniem szpinaku. Lekarze zwracają także uwagę, że kobiety w ciąży powinny uważać na spożywanie dużych ilości szpinaku przyprawionego czosnkiem.