Kiełki mają mniej kalorii niż nasiona roślin. Zawierają dużą ilość witaminy E, beta-karotenu i witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo znajdujący się w nich błonnik pomaga walczyć z nadwagą (tylko trzy łyżki kiełków pszenicy zawierają więcej błonnika niż kromka ciemnego chleba). Teraz, gdy nadchodzi wiosna, warto je samodzielnie wyhodować i regularnie spożywać. Oto 3 proste dania, które będą świetnie smakować z kiełkami.

Twarożek z kiełkami

Składniki:

- kiełki rzodkiewki lub brokuła (około 50g),
- 200g miękkiego twarogu,
- sól, pieprz, ewentualnie śmietanka.

Przygotowanie

Twaróg utrzeć na gładką masę - można dodać trochę śmietanki. Dodać opłukane na sitku i posiekane kiełki. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Doskonała pasta do kanapek i krakersów. Można również podawać jako dip.

Jajecznica z kiełkami

Składniki:

- 2 jajka,
- plasterek lub dwa szynki,
- 1 duża pieczarka,
- garść dowolnie wybranych kiełków,
- odrobina cebuli pokrojonej w kostkę
- kurkuma, imbir, pieprz, sól.

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki i cebulę. Przyprawiamy pieprzem, imbirem, solą. Dorzucamy kiełki oraz szynkę. Przyprawiamy kurkumą i wrzucamy jaja. Smażymy tak długo, jak potrzeba. Podajemy np. z pieczywem razowym.

Błyskawiczna sałatka z kiełkami

Składniki:

- garść kiełków słonecznika,
- garść roszponki,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- garść ziarenek słonecznika,
- pół papryki,
- kilka łyżek oliwy dobrej jakości,
- sól, pieprz.

Przygotowanie

Ziarenka słonecznika wrzucamy na suchą patelnię, solimy i prażymy przez 3 minuty. W tym czasie myjemy roszponkę, kiełki, paprykę i pomidorki. Paprykę kroimy w paski. Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy słonecznik, całość skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Pyszne i pełne wartości odżywczych danie jest gotowe!