Kiełki mają mniej kalorii niż nasiona roślin. Zawierają dużą ilość witaminy E, beta-karotenu i witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo znajdujący się w nich błonnik pomaga walczyć z nadwagą (tylko trzy łyżki kiełków pszenicy zawierają więcej błonnika niż kromka ciemnego chleba). Teraz, gdy nadchodzi wiosna, warto je samodzielnie wyhodować i regularnie spożywać. Oto 3 proste dania, które będą świetnie smakować z kiełkami.
Twarożek z kiełkami
Składniki:
- kiełki rzodkiewki lub brokuła (około 50g),
- 200g miękkiego twarogu,
- sól, pieprz, ewentualnie śmietanka.
Przygotowanie
Twaróg utrzeć na gładką masę - można dodać trochę śmietanki. Dodać opłukane na sitku i posiekane kiełki. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Doskonała pasta do kanapek i krakersów. Można również podawać jako dip.
Jajecznica z kiełkami
Składniki:
- 2 jajka,
- plasterek lub dwa szynki,
- 1 duża pieczarka,
- garść dowolnie wybranych kiełków,
- odrobina cebuli pokrojonej w kostkę
- kurkuma, imbir, pieprz, sól.
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki i cebulę. Przyprawiamy pieprzem, imbirem, solą. Dorzucamy kiełki oraz szynkę. Przyprawiamy kurkumą i wrzucamy jaja. Smażymy tak długo, jak potrzeba. Podajemy np. z pieczywem razowym.
Błyskawiczna sałatka z kiełkami
Składniki:
- garść kiełków słonecznika,
- garść roszponki,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- garść ziarenek słonecznika,
- pół papryki,
- kilka łyżek oliwy dobrej jakości,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Ziarenka słonecznika wrzucamy na suchą patelnię, solimy i prażymy przez 3 minuty. W tym czasie myjemy roszponkę, kiełki, paprykę i pomidorki. Paprykę kroimy w paski. Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy słonecznik, całość skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Pyszne i pełne wartości odżywczych danie jest gotowe!
Komentarze(1)
Pokaż: