Te małe zaokrąglone listki to baza smacznego posiłku i dawka uderzeniowa substancji odżywczych. Roszponka (dokładnie roszponka warzywna lub roszpunka warzywna) to warzywo sałatkowe, które idealnie uzupełni szczególnie zimowy i wiosenny jadłospis. Dlaczego?
Wspomniane listki to bogate źródło witaminy C, która tak potrzebna jest zimą i na przedwiośniu. W roszponce jest dwukrotnie więcej tej witaminy niż w cytrynie! Roszponka jest również bogata w żelazo, potrzebne w stanach osłabienia, szczególnie potrzebne kobietom – tym w ciąży i wszystkim innym ze względu na miesiączki (szczególnie te obfite). Jest też źródłem tak potrzebnego w stanach napięcia potasu (tyle samo co w pomidorach). Zielone listki tej rośliny są też bogate w inne witaminy i minerały. Roszponka to źródło prowitaminy A, witamin z grupy B, znajdziemy w niej wapń i fosfor.
To nie koniec zalet tej rośliny. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma działanie uspokajające.
Księżniczka Roszponka prosto z bajki
Wiedząc aż tyle o tej niepozornej roślince, łatwiej zrozumieć, czemu stała się bohaterką słynnej baśni Braci Grimm. Baśniowa Roszpunka to córka kobiety, która będąc w ciąży zapałała tak niepohamowanym apetytem na roszponkę, że mąż kobiety ukradł listki z ogrodu czarownicy. Rozgniewana wiedźma zażądała córki tej pary i uwięziła ją w niedostępnej wierzy, do której dostawała się po długich włosach dziewczynki. Całą baśń bez trudu można znaleźć w zbiorach baśni Braci Grimm i w Internecie – rodzice małych dzieci mogą połączyć jedzenie z zabawą i opowiadaniem tej historii.
Roszponka – z czym to jeść?
Dziś ten, kto ma apetyt na roszponkę, nie musi kraść jej czarownicy – wystarczy wizyta w sklepie. Roszponkę najlepiej jeść na surowo, aby zachować cenne karotenoidy, można jednak dusić podobnie jak liście szpinaku. Z racji na delikatny smak i soczysty zielony kolor roszponka to idealny składnik sałatek – szczególnie z dodatkiem serów typu feta czy gorgonzola oraz pomidorów lub pomidorków koktajlowych. Taką potrawę można wzbogacić nie tylko oliwą z oliwek i octem winnym lub balsamicznym, ale również orzechami lub pestkami słonecznika.
Komentarze (3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszePo prostu wspaniale! Do szkoły podstawowej skierować autorkę, albo do WIEŻY"