Składniki:

Reklama

Gorzka czekolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 puszki brzoskwiń
35 dkg jogurtu naturalnego
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
5 dkg płatków migdałowych
75 ml śmietanki kremówki
15 dkg cukru kryształu
300 ml wytrawnego szampana
2 dkg mąki ziemniaczanej
10 łyżeczek żelatyny
10 dkg mąki pszennej











Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 5 dkg cukru i jedną torebkę cukru waniliowego. Dodajemy żółtka i dwa rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni, po czym studzimy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do zgęstnienia, następnie rozpuszczamy podgrzewając. 3 połówki brzoskwiń miksujemy na drobno i mieszamy z 2 łyżeczkami żelatyny. Jogurt łączymy z drugim cukrem waniliowym i 7 dkg cukru. Cały czas ubijając dolewamy po trochu szampana, następnie żelatyny i ubitej na sztywno śmietanki. Ciasto smarujemy ¾ kremu i wylewamy rozdrobnione brzoskwinie, po czym mieszamy masy delikatnie widelcem, aby utworzyły marmurkowy wzorek. Zalewamy pozostałą częścią kremu i pozostawiamy na noc.

Reklama

Odsączamy resztę brzoskwiń i obkładamy nimi tort. Odmierzając szklankę zalewy z owoców rozpuszczamy w niej pozostały cukier i żelatynę. Całość schładzamy i powstałą galaretką polewamy owoce. Wkładamy do lodówki na godzinę. Na patelni zarumieniamy płatki migdałowe. Resztę śmietanki ubijamy i dekorujemy wierzch tortu i boki za pomocą szprycy. Czekoladę roztapiamy i robimy wzorki, boki ozdabiamy resztą śmietany, całość posypujemy migdałami.

Smacznego Nowego Roku!