Składniki:

Reklama

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju




Przygotowanie ciasta:

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i całość połączyć z olejem. Upiec biszkopt.

Przygotowanie śliwek:

500 gr śliwek węgierek
11 łyżek cukru
200 ml wódki
500 gr nutelli
200 gr masła
sok wyciśnięty z połowy z cytryny




Przygotowanie całości:

Śliwki pokroić w paseczki i gotować w syropie z 9 łyżkami cukru około 3 minuty. Ostudzić i zalać wódką, po czym odstawić na kilka minut, aż ostygną i nasiąkną. Odsączyć śliwki. Nutellę utrzeć z masłem dodając kilka łyżek syropu ze śliwek. Ostudzone ciasto przekroić na dwie połowy. Sok z cytryny połączyć z 5 łyżkami przegotowanej wody, pozostałym cukrem i resztą syropu. Nasączyć placek.

Jedną część ciasta posmarować połową kremu, ułożyć trochę śliwek, przykryć drugim ciastem. Wierzch posmarować resztą masy i ułożyć pozostałe śliwki.

Udekorować najlepiej polewą czekoladową.

Smacznego!