Puszysty i delikatnie mus czekoladowy, poprawi humor nawet największej marudzie.

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości kakao 90% )
2 łyżki alkoholu
4 łyżki wody
30 g miękkiego masła
3 jajka
50 g brązowego cukru
125 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać alkohol i wodę, po czym zmiksować na gładko z masłem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.

Do masy czekoladowej wbijać po jednym żółtku, miksując na zmianę z połową masy białkowej. W kolejnej misce ubić śmietanę , dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany mus wyłożyć do 4-5 miseczek i włożyć do lodówki na ok 3 godziny.

Smacznego!