Kawa "po turecku" w wersji polskiej

Kawa "po turecku" w Polsce oznacza zupełnie coś innego niż na świecie. Prawdziwy sposób przyrządzania kawy "po turecku" to kilkukrotne zaparzanie napoju w specjalnym mosiężnym tygielku. Taki sposób zaparzania kawy jest powszechny na Bliskim Wschodzie. Niestety, w wielu polskich restauracjach, kawa "po turecku" to wciąż dwie łyżki mielonej kawy wsypane do szklanki i zalane wrzątkiem. Tak przyrządzony napój o wątpliwych walorach smakowych nie ma nic wspólnego z prawdziwą kawą po turecku.

Co zrobić z wodą do espresso

Zamawiając w restauracji espresso, otrzymamy małą filiżankę kawy oraz niedużą szklankę wody. Większość osób mylnie sądzi, że woda jest po to, by przepłukać usta po wypiciu bardzo intensywnym napoju. Zdarza się także, że niektórzy próbują dolewać wodę do kawy, by rozcieńczyć mocny napar. Natomiast sposób podawania espresso z wodą przywędrował do nas z Włoch, czyli stolicy "małej czarnej". Włosi uważają, że espresso to najszlachetniejszy sposób parzenia kawy, który pozwala na rozkoszowanie się jej bogatym smakiem. Woda służy zaś do tego, by przepłukać kubki smakowe przed wypiciem kawy, aby jeszcze intensywniej delektowały jej aromat.

Ach ta łyżeczka

Do filiżanki kawy zawsze otrzymamy łyżeczkę. Pamiętajmy jednak, że służy ona wyłącznie do wymieszania napoju. Wszelkie oblizywanie czy picie kawy za pomocą tej łyżeczki jest bardzo nieeleganckie. Dużym błędem jest także poicie kawy z łyżeczką w filiżance. Po wymieszaniu napoju, łyżeczkę powinniśmy więc odłożyć na spodek i zapomnieć o jej istnieniu.

Odpowiednie naczynie

Kawę można przyrządzać na wiele sposobów, a każdy z nich wymaga odpowiedniego naczynia w którym napój powinien być serwowany. I tak:

espresso - mała filiżanka o zatrzymujących ciepło grubych bokach oraz cylindrycznym kształcie, który umożliwia tworzenie się pianki,

cappuccino - nieco większa filiżanka o wybrzuszonym kształcie dzięki któremu na powierzchni znajduje się duża warstwa pianki posypanej czekoladą bądź cynamonem,

cafe frappe - podawana w wysokiej szklance ze słomką,

cafe macchiato - prawidłowo podana w wysokiej szklance powinna mieć trzy warstwy (na dole mleko, w środku espresso a na górze mleczna piana),

Iris coffee -podawana w wysokich irlandzkich szklankach, bądź w wysokich i wąskich ceramicznych kubkach z uszkiem.