Mitologia grecka twierdzi, że jeżyny powstały z krwi Tytanów. Zeus musiał bowiem stoczyć z nimi walkę o panowanie nad światem i zanim ostatecznie przechylił szalę zwycięstwa na swoją stronę, mocno poranił ciała przeciwników, a w miejscach, w których kapiąca z ich ran krew spadała na ziemię, wyrastały kujące, jeżynowe krzewy. Jeżyna, zwana także ostrężyną, jest bez wątpienia jednym z najstarszych, znanych człowiekowi owoców, jej pozostałości odnaleziono nawet w niektórych wykopaliskach prehistorycznych.

Jednak pomimo tego, że człowiek od tak dawna zna i delektuje się smakiem jeżyn, ich uprawa z myślą o przemyśle spożywczym rozpoczęła się dopiero w XIX wieku. Dziś przetwory z jeżyn są powszechnie dostępne, jednak najwspanialszym ich smakiem możemy cieszyć się zrywając świeże owoce prosto z krzaka.

Właściwości lecznicze

Jeżyny pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, wzmacniają organizm, a dzięki zawartości antocyjanów wyłapują z niego wolne rodniki. Owoce są również bogate w witaminę A, C oraz potas. Dzięki swojemu działaniu uspokajającemu zaleca się ich stosowanie przy zaburzeniach nerwowych.

Wywar z liści jeżyny stosowany jest przy grypie, przeziębieniu, anginie i stanach podgorączkowych. Liście i kwiaty działają również kojąco na skórę, pomagają w walce z wypryskami, liszajami i łagodzą oparzenia.

Jeżyna w kuchni

Jeżyna była niegdyś jednym z podstawowych owoców tradycyjnej kuchni polskiej. Jako królowa deserów z powodzeniem występowała w ciastach, robi z niej galaretki, kisiel lub podawano z cukrem. Jednak od zawsze, najbardziej cenione były przetwory wykonywane z tego owocu. Dżemy, soki, kompoty, nalewki i wina jeżynowe smakują wyśmienicie, dlatego bez wątpienia powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.