Gościem specjalnym festiwalu i przewodniczącym jury będzie znany smakosz, dziennikarz i krytyk kulinarny Robert Makłowicz - poinformowała PAP Life radomszczański magistrat.

Festiwal rozpocznie się od wielkiego gotowania radomszczańskiej zalewajki w restauracjach biorących udział w festiwalu. Restauratorzy walczyć będą o głosy publiczności w konkursie na "najlepszy smak" i tytuł "Mistrza radomszczańskiej zalewajki".

Tegorocznemu festiwalowi przyświecać będzie idea promocji zdrowego odżywiania, szczególnie wśród dzieci, a także kultywowania tradycji i obyczajów związanych z polską kuchnią.

W programie imprezy znajdą się slowfoodowe warsztaty smaku, które poprowadzi prezes międzynarodowej organizacji Slow Food w Polsce Jacek Szklarek, a także prezentacja etnograficzna poświęcona polskim obrzędom, tradycjom i obyczajom.

Będzie można zobaczyć m.in. jak dawniej celebrowano posiłki, jak wyglądał sposób zasiadania do stołu, podawania potraw i jaki miało to związek z dorocznym kalendarzem obrzędowym i rodzinnym. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła i jarmark staropolski.

Święto zalewajki będzie się toczyć nie tylko jednak wokół tej smakowitej zupy. Nie zabraknie koncertów. W Parku Świętojańskim wystąpią: Majka Jeżowska, Halina Frąckowiak i grupa wokalna Szafa Gra.

Zalewajka to tradycyjna potrawa od zawsze związana z Radomskiem. Jej początki sięgają XIX wieku. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w mieście, mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach Radomska oraz suszonych grzybów - gąsek, nadających jej niepowtarzalnego smaku. Radomszczańską zalewajkę wzbogaca smak śmietany i zamiennie - wytopionej słoniny lub sadła.

Radomsko może poszczycić się rekordem w gotowaniu największej ilości swojego specjału. Dwa lata temu ugotowano tam 2480 litrów zalewajki, co dało 8000 porcji zupy. Wynik ten trafił do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości.